İçeriğe geç

Asosyal kişilik ne demek

Asosyal Kişilik Ne Demek?

Asosyal kişilik, kişinin sosyal etkileşim, arkadaşlık ve ilişkiler için yeterli öz yeterliğe sahip olmayan bir durum olarak tanımlanır. Asosyal kişilik, bireylerin sosyal ilişkiler kurma konusunda yetersiz olduğu ve bir araya gelemeyi reddettiği veya çok zorlandığı bir durumdur. Asosyal kişilik bozukluğu, genellikle sosyal ilişkileri kurmakta zorluk çeken, arkadaş edinmede ve sosyal ortamlarda kendini rahat hissetmeyen, sosyal kaygı bozukluğu olan, sosyal faaliyetleri reddeden veya arkadaşları ile arasını bozmuş olan bireylerde görülür. Asosyal kişilik genellikle sosyal hayatın kalitesini veya bireylerin hayatını olumsuz etkileyen bir durumdur.

Asosyal kişilik, genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde başlar. Bu dönemde, çocuklar çoğunlukla sosyal etkileşimler ve arkadaşlıklar kurmak için öğrenmeye çalışırlar. Ancak, asosyal kişilik olan çocuklar veya ergenler bu sosyal etkileşimleri kurmada fiziksel, duygusal veya sosyal sorunları olduğu için başarısız olurlar ve kendilerini asosyal hissederler.

Asosyal kişilik bozukluğu, çeşitli fiziksel ve duygusal semptomlar olarak kendini gösterebilir. Fiziksel semptomlar arasında ateş, kasgerme, konuşma bozuklukları, göz yakımı, yorgunluk, uykusuzluk, baş dönmesi, karın ağrısı, kas krampları ve daha fazlası sayılabilir. Duygusal semptomlar arasında ise, depresyon, öfke, kaygı, anksiyete, stres ve korku gibi duygular sayılabilir.

Asosyal kişilik bozukluğunun tedavisi, kişinin sosyal becerilerini geliştirmek ve sosyal ortamlarda kendisine daha fazla güven duymasını sağlamak için psikoterapi ve psikiyatrik tedavi ile mümkündür. Psikoterapi, bireyin sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olacak, olumlu davranışlar ve yeni arkadaşlıklar kurmasını sağlayacak teknikleri içerir. Psikiyatrik tedavi ise, ilaçlar aracılığıyla kişinin duygusal durumunu iyileştirmeyi ve sosyal faaliyetlerine katılmasını kolaylaştırmayı amaçlar.

Asosyal kişilik, bireylerin sosyal ilişkiler kurma konusunda yetersiz olduğu ve bir araya gelemeyi reddettiği veya çok zorlandığı bir durumdur. Asosyal kişilik bozukluğu, genellikle sosyal ilişkileri kurmakta zorluk çeken, arkadaş edinmede ve sosyal ortamlarda kendini rahat hissetmeyen, sosyal kaygı bozukluğu olan, sosyal faaliyetleri reddeden veya arkadaşları ile arasını bozmuş olan bireylerde görülür. Tedavisi, kişinin sosyal becerilerini geliştirmek ve sosyal ortamlarda kendisine daha fazla güven duymasını sağlamak için psikoterapi ve psikiyatrik tedavi ile mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir