Acipayam neyi ile meşhur?
1628 km²’lik alanıyla Denizli’nin en büyük ilçesidir. Bu bölgedeki ana faaliyet tütün yetiştiriciliği olsa da, adı badem üretiminden gelen “payam” kelimesini de taşımaktadır. Ayrıca bölge “goku” adı verilen yemeğiyle de adından söz ettirmiştir.
Acıpayam’ın eski adı nedir?
Garbikaraağaç, 1870 tarihli “Osmanlı İdare Nizamnamesi” ile 1871 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. 1888 yılında Denizli Sancağı’na bağlanan Garbikaraağaç kazası, daha sonra ACIPAYAM adını almıştır.
Acıpayam ne ovası?
Acıpayam’ın en eski adı Hamit Ovası’dır. Acıpayam, Isparta Sancağı’na bağlandıktan sonra ismi “Garbikaraağaç” olarak değiştirilmiştir.
Acıpayam Ovası kaç dönüm?
Denizli Acıpayam Ovası; Acıpayam ve Serinhisar ilçeleri sınırları içerisinde yer almakta olup, 31.556,66 hektarlık alanı kaplamaktadır.
Denizli Acıpayam’da ne yetişir?
İlçe, kolayca yetiştirilebilen kavunları ve bahçe ürünleriyle ünlüdür. Ovada genellikle kavun, karpuz, lahana, ıspanak, domates, biber, elma ve diğer birçok ürün yetişir.
Acıpayamda ne yapılır?
Acıpayam ilçesinde görülmeye değer tarihi yerler ve doğal güzellikler bulunmaktadır. İlçeye geldiğinizde görmeniz gereken yerler arasında Acıpayam Kanyonu, Keloğlan Mağarası, Alacain Mağarası, Acıpayam Çarşı Camii, Yazır Camii ve Oğuz Baba Türbesi bulunmaktadır.
Denizli Acıpayam hangi Türk boyu?
Türkmen aşiretlerinin önemli bir kısmı Denizli-Uşak bölgesine gelip yerleşmişlerdir. Bu Türkmenlerin Avşarlar önderliğinde faaliyet gösterdikleri ve Selçuklular tarafından Gölhisar olarak adlandırılan Karaağaç Ovası’na (Acıpayam) Sultan Mesut I döneminde (1116-1155) yerleştikleri bilinmektedir.
Acıpayam kanyonunda yüzülür mü?
En doğru bilgi için lütfen Acıpayam Belediyesi’ni arayın. Acıpayam Kanyonu’nda yüzmek mümkün mü? Kanyondaki suya girmek yasaktır.
Acıpayam merkez nüfusu kaç?
2018 yılı adrese dayalı nüfus sayımına göre ilçenin toplam nüfusu 55.648’dir. Bunlardan 17.277’si ilçe merkezinde; 38.371’i ise şehrin diğer bölgelerinde yaşamaktadır. Nüfusun 27.934’ü erkek, 27.934’ü ise kadındır.
Acıpayam karstik mi?
Bilinen diğer adı ise karst ovasıdır. Denizli, Acıpayam (Karaağaç) ovası tipik bir polyedir.
Denizli iklimi nasıl?
Yıllık ortalama maksimum sıcaklık 34 °C civarındadır ve ortalama minimum sıcaklık 2 °C civarındadır. Bu değerler yazın 40 Cº’ye kadar yükselir ve kışın -10 Cº’ye düşer. Esasen Denizli, iklim açısından Orta Anadolu bölgesine yakındır. İlde yazlar genellikle sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır.
Acıpayam ne zaman ilçe oldu?
Yöre halkının Germiyanoğulları’na karşı verdiği mücadele günümüze kadar ulaşan “Avşar Beyleri” türküsünde dile gelmiştir. Garbikaraağaç, 1870 tarihli “Osmanlı İdari Nizamnamesi” ile 1871 yılında ilçe olmuştur.
Denizlinin en büyük ilçesi neresidir?
2024 yılına kadar 1.059.
Denizli’nin rakımı kaç?
354 mDenizli / Rakım
Acıpayam hangi bölgededir?
Acıpayam, Türkiye’nin Denizli ilinin bir belediyesi ve ilçesidir. Alanı 1.772 km2’dir ve nüfusu 54.888’dir (2022). Ege Denizi ile Akdeniz arasında yüksek rakımlı bir alanda yer almaktadır. Denizli ve Antalya şehirleri arasındaki yol üzerinde iki barajla sulanan bir ovadır ve kavun ve karpuz yetiştiriciliği ile ünlüdür. Acıpayam, Türkiye’nin Denizli ilinin bir belediyesi ve ilçesidir. Alanı 1.772 km2’dir ve nüfusu 54.888’dir (2022).
Denizli’nin neyi meşhur?
Mısır böreği, yen böreği, süller pidesi, çiğ dolma, börülce böreği ve Denizli usulü katmer Denizli bölgesinin en meşhur yemekleridir. Denizli’de hediyelik eşya mı almak istiyorsunuz? Tarihi ve doğal güzellikleriyle birçok turistin uğrak noktası olan Denizli ilinde birçok hediyelik eşya ürünü bulunmaktadır.
Acıpayam Kanyonu ziyarete açık mı?
Kanyon haftanın her günü ziyarete açıktır.
Denizli’de ne yenilir?
Denizli’nin meşhur yemekleri arasında; yen böreği, kuku kebabı, yaprak sarması, arabaşı, zeytinyağlı patlıcan kızartması, katmer, çiğ patlıcan dolması, kamuflaj patlıcan, çaput aşı, biber tartarı, börülce böreği, cızlama, sucuklu un harcı, çerpleme, pekmezli kabak aşı, yufka dolması ve yoğurtlu köfte sayılabilir.
Acıpayam merkez nüfusu kaç?
2018 yılı adrese dayalı nüfus sayımına göre ilçenin toplam nüfusu 55.648’dir. Bunlardan 17.277’si ilçe merkezinde; 38.371’i ise şehrin diğer bölgelerinde yaşamaktadır. Nüfusun 27.934’ü erkek, 27.934’ü ise kadındır.